Drank- en Horecawet

Volgens de nieuwe Drank- en Horecawet zijn wij, als bestuur, verplicht een aantal afspraken te maken in het kader van ‘verantwoord alcoholgebruik’ binnen onze vereniging. Deze afspraken zijn vastgelegd in een bestuursreglement. Dit reglement is op te vragen bij de secretaris.

Geen-Alcohol-Onder-18

Online IVA voor verantwoord alcohol schenken

Barvrijwilligers van sportverenigingen kunnen nu een IVA-certificaat (Instructie Verantwoord Alcohol schenken) krijgen via een elektronische leeromgeving die voor iedereen toegankelijk is. Een wel heel gemakkelijke manier om een gekwalificeerde barvrijwilliger te worden.

drankDe Drank- en Horecawet vereist dat er altijd een barvrijwilliger aanwezig is die een Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) heeft gevolgd op tijden dat er alcohol wordt geschonken in een sportkantine. NOC*NSF heeft samen met de KNVB, de KNHB, het Watersportverbond, de KNKV en de KNLTB gewerkt aan een IVA, die sportverenigingen nu gratis online wordt aangeboden.

Voor nieuwe barvrijwilligers vormen de inhoudelijke webpagina’s en de test een prima methode om een gekwalificeerde barvrijwilliger te worden. Voor barvrijwilligers die al een IVA hebben gedaan is deze elektronische leeromgeving handig om het geheugen op te frissen of om iets op te zoeken.

Voor het bestuur van de vereniging is de online IVA een goed instrument om een verantwoord schenkbeleid binnen een vereniging te realiseren.

iva

 

Hoe werkt de online IVA?

Op de webpagina’s staat wat een potentiële barvrijwilliger moet weten om verantwoord alcohol te kunnen schenken. Wanneer de barvrijwilliger deze informatie tot zich heeft genomen wordt zijn kennis getoetst met een test van 20 vragen. Bij het succesvol afronden van de test kan de barvrijwilliger direct een certificaat uitprinten en krijgt hij er bovendien nog één gemaild.

Kijk hier voor meer informatie en de online IVA.

Om direct bij de test te komen, klik dan hier.

Enkele voordelen van de online IVA

  • Geen kosten meer voor het inhuren van trainers IVA.
  • De instructie is laagdrempelig, waardoor leden van een sportvereniging niet worden ontmoedigd om barvrijwilliger te zijn/worden.
  • Door een online beschikbare instructie kan een nieuwe barvrijwilliger snel aan de slag.
  • Eenvoudige registratie: degene die verantwoordelijk is voor de kantinezaken binnen de vereniging kan automatisch een kopie van het certificaat binnen krijgen.
  • Bij wijzigingen in de Drank- en Horecawet is de inhoud eenvoudig aan te passen in de digitale IVA die centraal onderhouden wordt.

Kortom, de barvrijwilligers worden zo goed mogelijk geholpen bij het goed kunnen uitvoeren van hun belangrijke werkzaamheden. De kantine is en blijft een belangrijke en waardevolle plek voor het creëren en behouden van sociale binding met de vereniging.

2022 Copyright Be Quick '28 | Powered By Be Quick '28 and dr. Pepper 🌶