A. Beoordelen niveau van spelers die minimaal 3 maanden bij Be Quick ’28 spelen
De spelers van een deel van de pupillen en alle juniorenteams (JO13 tot en met JO19) worden op meerdere momenten en op meerdere wijzen in het seizoen beoordeeld. Hierbij wordt gekeken naar specifieke kwaliteiten. De volgende beoordelingsmethodes worden onderscheiden:
- Door een intern scoutingsteam;
- Door leden van de technische commissie;
- Door trainers;
- Door leiders.
A.1 Beoordeling door een intern scoutingsteam
A.1.1 Status intern scoutingsteam
Het interne scoutingsteam is een informeel orgaan binnen de vereniging. Het is ondersteunend aan het jeugdbestuur en de technische commissie. De informatie ingebracht door het interne scoutingsteam is vrijblijvend en ter beoordeling aan het jeugdbestuur en de technische commissie. De inbreng is bedoeld om tot goede teamindelingen te komen, waarbij spelers zoveel mogelijk op het eigen speelniveau worden ingedeeld. Wanneer bij het indelen van een speler (aan het eind van het seizoen) wordt afgeweken van adviezen van het interne scoutingsteam moet dit op basis van een
duidelijke motivatie gebeuren. Een advies van de interne scoutingscommissie is dus niet dwingend, wel sturend.
A.1.2 Samenstelling intern scoutingsteam
Het scoutingsteam bestaat uit leden van Be Quick ’28 die een aantoonbare voetbaltechnische achtergrond hebben. De leden hoeven niet in het bezit te zijn van specifieke diploma’s, maar duidelijk affiniteit hebben met voetbal en aantoonbaar zicht op competenties die nodig zijn voor het goed beoefenen van de sport. Het profiel van leden van het interne scoutingsteam is als volgt:
- Spelers of oud-spelers van een 1ste elftal, JO17-1 of JO19-1;
- Spelers of oud-spelers van een betaalde voetbalvereniging;
- Leden met trainersdiploma’s;
- Leden die trainer zijn geweest van een team op tenminste 2e klasse niveau;
- Andere leden die door de technische commissie capabel worden geacht om lid te zijn van het interne scoutingsteam.
A.1.3 Organisatie intern scoutingsteam
Het interne scoutingsteam bestaat uit 4 subgroepen: voor de JO13, JO15, JO17 en JO19. Elke subgroep bestaat uit 5 leden. Een ‘hoofdscout’ en 4 door deze hoofdscout aangestelde teamleden. Naast de reguliere taken van de leden coördineert de hoofdscout de werkzaamheden van het team. Teamleden jonger dan 17 jaar mogen alleen scouten bij de JO13 en teamleden van 18 en 19 jaar alleen bij de JO13 en JO15.
De algehele coördinatie van het interne scoutingsteam is de verantwoordelijkheid van de hoofdcoördinator van het interne scoutingsteam. Deze is organisatorisch boven de 4 subgroepen geplaatst en is verantwoordelijk voor:
- Het verzamelen van de informatie die vanuit de subgroepen over spelers worden
aangeleverd; - Het bundelen van deze informatie zodat deze bij het vaststellen van selecties kan worden
gebruikt voor het komen tot een goede indeling.
A.1.4 Werkwijze intern scoutingsteam
Elk team van de JO13 tot en met JO19 wordt per seizoen minimaal 2 keer bezocht door een lid van het interne scoutingsteam. Elk team wordt gedurende het seizoen door tenminste 2 verschillende leden van het scoutingsteam bezocht. Tijdens de wedstrijd worden spelers via een standaardformulier beoordeeld op vaststaande onderdelen. Dit formulier is opgenomen als Bijlage 1. Zodoende ontstaat er van een speler een objectief beeld van zijn competenties als voetballer. De formulieren worden ingeleverd bij de hoofdcoördinator van het interne scoutingsteam. Deze zorgt zoals hierboven vermeld voor een vastlegging van de informatie op een wijze dat deze herleidbaar is en bruikbaar voor de uiteindelijke vaststelling van de selecties.
A.2 Beoordeling door technische commissieleden
De technische commissieleden zijn verantwoordelijk voor de standaardteams van Be Quick ’28. Maar om deze taak goed te kunnen invullen zullen zij ook zicht moeten hebben op de spelers in de niet standaardteams. Technische commissieleden laten zich informeren door trainers, leiders (zie ook A.3 en A.4) en het interne scoutingsteam (A.1). Opvallende signalen die hieruit naar voren komen worden door het technische commissielid, die verantwoordelijk is voor de betreffende leeftijdscategorie, gecontroleerd. Het technische commissielid maakt aan de hoofdcoördinator van het interne scoutingsteam melding van zijn bevindingen uit deze controle. Dit wordt door de voorzitter van het interne scoutingsteam vastgelegd. Wanneer deze controle niet wordt gedaan gaat het technische commissielid ervan uit dat de aangeleverde informatie juist is.
A.3 Beoordeling door trainers
Trainers zien de spelers normaal gesproken minimaal tweemaal per week. Hier krijgen ze een goed beeld van de vaardigheden van spelers. Aan de eoordeling van de trainers wordt dan ook veel waarde gehecht. Om deze beoordeling mee te laten nemen in de uiteindelijk vaststelling van de selecties van de teams worden trainers actief gevraagd naar deze beoordeling. Dit gebeurt als volgt:
- Trainers wordt gevraagd een presentie- en gedragslijst in te vullen (zie Bijlage 2 );
- Er worden trainersbijeenkomsten georganiseerd;
- Trainingen laten verzorgen door anderen dan de vaste trainer (optioneel).
A.3.1 Presentie- en gedragslijst voor trainers
Het is niet de bedoeling trainers op te zadelen met een omvangrijke administratie. Er is eeneenvoudig formulier waarbij de trainer aangeeft of een speler al dan niet aanwezig is geweest bij de trainingen en de reden van afwezigheid. Daarnaast wordt vastgelegd als een spelers ongewenst gedrag vertoont tijdens een training. Bij het vaststellen van de selecties kan het gedrag en de inzet een doorslaggevende factor zijn bij het indelen van een speler. Wanneer een speler weinig inzet heeft laten zien of veelal ongewenst gedrag laat zien zal dit leiden tot een lagere indeling van deze speler. De speler moet hier wel goed op zijn geattendeerd, zodat hij de kans heeft om zijn houding gedurende het seizoen te wijzigen. De lijsten worden elke maand bij de hoofdcoördinator van het interne scoutingsteam aangeleverd. De hoofdcoördinator zorgt voor het vastleggen van de informatie.
A.3.2 Trainersbijeenkomsten
Tweemaal per jaar worden trainersbijeenkomsten georganiseerd. Deze wordt georganiseerd en begeleid door de coördinator van de leeftijdscategorie van het Jeugdbestuur. Per leeftijdscategorie worden de trainers van de teams uitgenodigd en gevraagd naar hun ervaring met de spelers van hun team. Zodoende kunnen snel signalen worden verkregen over kwaliteiten van spelers en eventuele problemen die binnen een team leven waardoor spelers mogelijk geen goede kans op een eerlijke selectie hebben. Van deze bijeenkomsten wordt door de coördinator van het jeugdbestuur notulen bijgehouden. Deze worden bij de voorzitter van het interne scoutingsteam aangeleverd en door de voorzitter gedocumenteerd. In bijlage 3 is opgenomen in welke periode de bijeenkomsten worden georganiseerd, zodat alle trainers in de gelegenheid worden gesteld om aanwezig te zijn. Als een trainer niet aanwezig is bij de bijeenkomst kan hij zijn bevindingen schriftelijk naar de coördinator van het jeugdbestuur sturen. Deze verklaring wordt aan de notulen toegevoegd.
A.3.3 Uitwisseling van trainers
Een goede manier om spelers door andere trainers dan de eigen vaste trainer te laten beoordelen is door uitwisseling tussen trainers. Dit gebeurt op initiatief van de trainers zelf en is optioneel. De uitwisseling kan in verschillende vormen worden gedaan, bijvoorbeeld:
- Trainers spreken onderling af een week elkaars team te gaan trainen;
- Trainers van standaardteams gaan eenmalig een niet standaardteam trainen;
- Spelers van lagere teams mogen tijdelijk meetrainen met een hoger elftal.
A.4 Beoordeling door leiders
Eenmaal per jaar wordt er vanuit het jeugdbestuur een leidersbijeenkomst georganiseerd. De coördinator van de betreffende leeftijdscategorie organiseert en begeleid deze bijeenkomst. In de bijeenkomst geven de leiders aan welke spelers extra aandacht verdienen gezien hun kwaliteiten.
Naast inzage in de prestatiecurve van spelers wordt duidelijk waar teams mogelijk tegenaan lopen waardoor bijvoorbeeld de ontwikkeling van spelers niet optimaal is. Voor de bijeenkomst vragen leiders aan de spelers / ouder(s) van de spelers of er specifieke zaken onder de aandacht moeten worden gebracht. De betreffende coördinator van het jeugdbestuur maakt notulen over deze bijeenkomst. In bijlage 4 (niet bijgevoegd) is een schema opgenomen waarin is aangegeven wanneer de bijeenkomst wordt georganiseerd. Kan een leider niet aanwezig zijn kan hij / zij de betreffende coördinator van het jeugdbestuur schriftelijk informeren. Deze toelichting wordt als bijlage aan de notulen toegevoegd. Naast deze bijeenkomst worden er inloopavonden georganiseerd voor ouders, zodat deze los van de leidersbijeenkomst nog aanvullingen kunnen geven. De data van de leidersbijeenkomst en inloopavonden is in Bijlage 3 opgenomen.
B.Beoordelen niveau van spelers die korter dan 3 maanden bij Be Quick ’28 spelen
Spelers die vlak voor het einde van een seizoen bij Be Quick ’28 komen voetballen kunnen minder goed beoordeeld worden dan spelers die langer bij Be Quick ’28 spelen. Het is dus ook lastiger om deze spelers op een goed niveau in te delen. Er zijn twee situaties denkbaar:
- Een speler heeft nooit bij Be Quick ’28 meegetraind of gespeeld;
- Een speler heeft één of meer malen bij Be Quick ’28 meegetraind of gespeeld.
Wanneer een speler in aanmerking wil komen voor een standaardteam zal hij op enige wijze moeten aantonen het niveau te hebben om voor een dergelijk team in aanmerking te komen. Per standaardteam geldt dat maximaal 2 spelers die korter dan 3 maanden lid zijn van Be Quick ’28 aan een standaardteam kunnen worden toegevoegd.
B.1 Een speler heeft nog nooit meegetraind of gespeeld bij Be Quick ‘28
Voor een goede indeling is van het van belang of deze speler al dan niet lid is geweest van een andere voetbalvereniging. Is dit niet het geval wordt de speler in een best passend elftal ingedeeld. Van hieruit kan de speler gedurende een seizoen aantonen op welk niveau hij uiteindelijk thuishoort. Wanneer een speler wel eerder bij een andere vereniging heeft gespeeld wordt gekeken naar het niveau waarop hij bij deze vereniging heeft gespeeld. Hij wordt bij Be Quick ‘28 in dezelfde klasse of lager ingedeeld. Dit zal normaal gesproken het eerstvolgende lager ingedeelde team zijn.
B.2 Een speler heeft meegetraind of gespeeld bij Be Quick ‘28
In dit geval heeft de trainer of leider die de speler heeft gezien een belangrijke stem bij de indelingvan deze speler. Wanneer de speler uitzonderlijke kwaliteiten heeft laten zien kan hij in aanmerking komen voor 1 van de 2 voor dergelijke spelers beschikbare plaatsen in een standaardteam. Wanneer
de speler niet voor een standaard team in aanmerking komt geeft de trainer of leider aan welke niveau volgens hem bij deze speler hoort. Als er ruimte is in een team van dit niveau wordt de speler daar ingedeeld. Als deze ruimte er niet is wordt gekeken naar het eerstvolgende team van een lager
niveau waar wel ruimte is voor deze speler.
C. Formele indelingsprocedure aan het eind van het seizoen
Op basis van de informatie die tijdens het seizoen over spelers is verzameld worden de teams aan het eind van het seizoen ingedeeld. Bij deze indeling zijn de volgende personen betrokken:
- Leden van de technische commissie;
- Coördinatoren van het jeugdbestuur;
- Trainers van het lopende seizoen en nieuwe seizoen (indien bekend).
Wanneer er bij teams een wens bestaat om de spelers zoveel mogelijk bij elkaar te houden moet dit door elke spelers of ouder van een speler worden verklaard. Als een speler dit niet verklaard wordt hij ingedeeld op basis van de informatie over deze speler. Voor spelers die in een zogenaamd “vriendenteam” willen blijven voetballen geldt dat hij dan ook op een lager niveau kan worden ingedeeld dan waarop hij op basis van presteren gedurende het seizoen in aanmerking komt. In een bijeenkomst met technische commissieleden, jeugdbestuursleden en de trainers worden de selecties plenair vastgesteld. Dit vindt plaats voor 1 juni van het lopende voetbaljaar. Op basis van het huidig aantal leden en verwachte in-/uitstroom van leden wordt de hoeveelheid teams per leeftijdscategorie vastgesteld. In gezamenlijkheid van de bovenstaande aanwezigen wordt per speler aangegeven in welk team deze speler thuishoort. Aan het eind van de bijeenkomst zijn alle spelers ingedeeld. Uiterlijk 1 juni van het lopende voetbaljaar worden de teams op de website van Be Quick ’28 gepubliceerd. Mutaties zijn alleen mogelijk:
- op eigen verzoek van spelers. Dit kan alleen als ze in een lager elftal willen worden ingedeeld.
- bij latere instroom van spelers. Deze spelers kunnen aan een team worden toegevoegd.
Uiteraard moet hiervoor wel plaats beschikbaar zijn. Is dit niet het geval kan de speler alleen trainend lid worden en op een reservelijst worden geplaatst.Er zullen na de publicatie geen selectietrainingen meer worden gehouden met als doel mutaties te doen op de uiteindelijke selectievaststelling zoals hierboven omschreven.
De planning met alle data volgt nog!